Welk foto-formaat past in mijn kader?

Eén van de vragen die we vaak krijgen gaat als volgt: welke foto past nu in mijn foto-kader? Niet zo lang geleden zag ik nog iemand in de winkel met een metertje. Maar geloof me, het is echt niet nodig om de kader nog eens af te meten.

De standaardregel

Op de meeste standaard fotokaders staat in grote cijfers een formaat aangeduid. Dit formaat zegt exact welke foto, document of afbeelding in de fotokaders past. Een fotokader waarop bijvoorbeeld 20x30cm staat, daar past een document of foto in van exact 20 op 30 cm.

Hou er wel rekening mee dat uw foto niet volledig zichtbaar zal zijn. Een klein gedeelte van de foto verdwijnt onder de rand van de kader. Wat we kunnen zien noemen we het zichtbaar gedeelte van de kader. In de meeste gevallen zal ongeveer een halve centimeter van de foto onder de rand van de kader verdwijnen.

Kaders met een passe-partout

Het gebeurt dat kaders standaard met een passe-partout geleverd worden. Zo’n passe-partout creëert een extra witte rand rond de foto en laat de foto nog beter tot zijn recht komen.  In dit geval spreken we dan van het formaat van de kader en het formaat van de foto. Zo kan je een kader in formaat 20/30cm kopen die geschikt is voor een foto van 15/20cm.

3 reacties op “Welk foto-formaat past in mijn kader?

  1. Pingback: Kaders aan de muur presenteren

  2. Pingback: Kaders voor uw digitale fotoprints

Reacties zijn gesloten.