Klikkader of wissellijst?

Kliklijsten en wissellijsten worden wel eens met elkaar verward. En welke lijsten zijn dan het meest geschikt voor een affiche of een poster? Hieronder een korte uitleg.

wissellijst, klikkader of kliklijst voor poster


Kliklijsten

Kliklijsten hebben hun naam niet gestolen. Dankzij een eenvoudig veermechanisme klikken de profielen van deze kader letterlijk open. En dit terwijl de kader gewoon aan de muur blijft hangen. Dit maakt het heel eenvoudig om posters, affiches of grote tekeningen snel en vaak te wisselen. Dankzij een dunne en niet breekbare pvc-folie is de poster ook uitstekend beschermd.

De kliklijst wordt ook wel klikkader of posterhouder genoemd. Het is een kader die heel wat toepassingen heeft: Evacuatieplannen in gebouwen of hotels, veiligheidsvoorschriften in een lift, prijslijsten, menu’s,… Maar hij wordt nog altijd het meest gebruikt voor tijdelijke affiches, posters of publiciteit. Zoals de wekelijkse folderaanbiedingen van vele winkelketens. Of de laatste nieuwe filmreleases.

Wissellijsten

Een wissellijst kan zowel een houten als aluminium fotokader zijn waarbij de inhoud tamelijk snel gewisseld kan worden. Maar in tegenstelling met een kliklijst moet de kader in principe achteraan geopend worden. Een wissellijst bevat meestal ook glas (…en dit kan breken natuurlijk), en in de kleinere formaten een voet om hem rechtop te plaatsen.

Met een wissellijst verwijst men dus meestal naar een klassieke fotokader. Hierin plaatst men vaak foto’s, affiches of kunstwerken die kunnen gewisseld worden, al zal dat in de praktijk niet zo vaak gebeuren. Deze lijsten zijn ideaal voor certificaten en diploma’s, voor foto’s en vergrotingen, en voor kunstwerken en affiches. Op de foto rechts ziet u een eenvoudige aluminium wissellijst.

3 reacties op “Klikkader of wissellijst?

  1. Als technische dienst die instaat voor de syndicus van diverse gebouwen ,had ik graag de prijs gekend voor de aankoop van een 10 tal kliklijstborden A4 en 2xA4-formaat.

Reacties zijn gesloten.