Kaders voor uw digitale fotoprints

Digitale foto’s ontwikkelen is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Maar hoe zorg ik ervoor dat mijn foto daarna in een mooie kader past. Hieronder zetten we een aantal zaken op een rijtje.

kaders voor digitale afdrukkenDe tijd dat we onze filmrolletjes lieten ontwikkelen ligt al ver achter ons. En dat is maar goed ook. Van achter onze computer en via gespecialiseerde websites zoals Extrafilm, Foto.com of Pixum kunnen we onze prints snel en tegen scherpe prijzen ontwikkelen.

Eenmaal je fotoprints of posters geleverd zijn kan je ze in een passende fotokader plaatsen om je foto zo nog mooier te maken. En hoewel fotokaders bestaan in verschillende formaten is het goed om op voorhand eens te kijken in welk formaat je foto’s laat ontwikkelen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Hieronder enkele vuistregels

1) Weinig keus in formaat 9x13cm

Op de meeste websites kan je nog kiezen voor een formaat van 9x12cm of 9x13cm. Alhoewel dit vaak de goedkoopste optie is om je foto’s af te drukken, is het moeilijker om daarna een geschikt fotokadertje te vinden. Soms kan dit nog door een kader met passe-partout te kiezen, maar de grootste keuze aan fotokaders start eigenlijk bij formaat 10x15cm.

2) Vermijd het formaat 10×13

Stel dat we dus een foto willen in formaat 10x15cm, dan stuiten we algauw op de volgende moeilijkheid. Afhankelijk van de camera waarmee de foto’s zijn genomen stelt de ontwikkelaar voor om de foto’s in ofwel formaat 10x13cm of 10x15cm te ontwikkelen. En een foto van 10×13 is gegarandeerd te klein voor een lijstje van 10x15cm.

Wanneer je dus merkt dat de foto’s ontwikkeld worden in formaat 10×13 is het beter om nog een formaat groter te kiezen en bijvoorbeeld 11x15cm te kiezen.

3) Posters ontwikkelen

De posters die je vandaag kan ontwikkelen noemden we vroeger ook wel vergrotingen. En vandaag de dag kan je gemakkelijk een poster 20/30cm, 30/45cm of groter laten printen. Maar ook hier schuilt een addertje onder het gras. Om het gemakkelijk te houden, geven we hieronder de formaten waarvoor je gemakkelijk een fotokader vindt:

20x30cm  – (20x27cm niet)
30x40cm
30x45cm
40x50cm
40x60cm  – (40x55cm niet)

Conclusie

Het is vooral een kwestie van goed op te letten voor je een afdruk bestelt. Zeker als je de print daarna in een passende fotokader of fotolijst wil plaatsen.  Mocht je toch één van die uitzonderingsformaten kiezen, dan kan je wel nog altijd naar een professionele inlijster gaan om de foto te laten inlijsten. Maar dit is meestal geen goedkope oplossing.

Hou er ook rekening mee dat een afdruk altijd enkele millimeters groter of kleiner is dat wat soms aangeduid wordt. Een print 10x15cm zal bijvoorbeeld vaak 10,2×15,4cm meten. Om deze in een kadertje te plaatsen moet je de foto dus een klein beetje bijsnijden.

Ben je nog op zoek naar enkele tips om je kader op te hangen, dan kan je ook deze artikels eens nalezen:

-Kaders professioneel ophangen in 6 stappen

-Een ophangsysteem voor kaders en lijsten