Kaders professioneel ophangen in 6 stappen

Een muur met enkele mooi gepresenteerde kaders brengt een kamer tot leven. Maar hoe begin je hieraan. Gewoon een nageltje in de muur slaan is meestal niet voldoende. Wat op het eerste zicht dus een eenvoudige opdracht lijkt, is bij nader inzien toch niet vanzelfsprekend.

kaders ophangenIn dit artikel bespreken we stap voor stap hoe we enkele kaders met verschillende afmetingen kunnen ophangen zoals in het voorbeeld hiernaast.

Omdat het midden van elke kader op gelijk hoogte hangt, ervaart het menselijk oog dit als een harmonisch geheel. Dat de kaders bovenaan of onderaan niet gelijk lopen is niet zo belangrijk. Het oog kijkt hier als het ware over heen.

Stap 1 – Hoogte bepalen

We willen dus het midden van onze kaders op gelijke hoogte hangen, maar welke is een juiste hoogte?  De ooghoogte van een gemiddeld persoon is het meest voor de hand liggend.

Op die manier worden de kaders op een natuurlijke hoogte gepresenteerd en komen ze vanzelf in het gezichtsveld. Je wilt bovendien vermijden dat iemand zich moeten bukken of naar beneden moeten kijken om naar je mooiste foto’s te kijken.

Stap 2 – Hoogte afmeten

kaders ophangen afmetenWanneer we uitgaan van een gemiddelde ooghoogte 150 à 160cm, dan gaan we deze eerst aanduiden op onze muur.

Gebruik een waterpas om zeker te zijn dat de lijn perfect horizontaal loopt en een potlood zodat je achteraf de markeringen opnieuw gemakkelijk kan verwijderen. Eventueel kan je ook met tape werken.

Stap 3 – Afstand tussen de kaders

Tussen de kaders die we ophangen, willen we telkens evenveel ruimte laten. Als algemene regel geldt dat we gelijkaardige werken of foto’s dichter bij elkaar kunnen plaatsen (bijvoorbeeld vakantiefoto’s). Kaders of schilderijen die compleet verschillend zijn worden verder van elkaar geplaatst.

Achteraf is het moeilijk om de afstand tussen de kaders aan te passen. Daarom probeer je dit best op voorhand eens uit door de kaders op de grond tegen de muur te plaatsen. Op die manier zal je al een goed idee krijgen van het finale resultaat.

Stap 4 – Kader opmeten

achterkant van een kaderWe weten nu goed waar we onze kaders willen hangen, alleen dienen we er nu voor te zorgen dat elke kader effectief op de juiste hoogte komt te hangen.

Elke kader heeft vaak zijn eigen systeem van ophanging (metalen hanger, metalen draad,…) en dit bevindt zich meestal niet in het midden van de kader maar iets hoger. In ons voorbeeld moeten we de afstand tussen het midden van de kader en het ophangsysteem meten (zie foto).

Stap 5 – Finale markeringen

lijn met markeringenDiezelfde afstand gebruiken we nu om aan te duiden waar onze schroef of nagel in de muur dient te komen.

Dit wil zeggen dat we deze afstand zullen gebruiken om aan te duiden hoe ver boven onze lijn we een kruisje zullen plaatsen om te boren of te schroeven. Op die manier zorgen we ervoor dat het midden van onze kader overeenkomt met onze lijn.

Stap 6: Boren en ophangen

Eenmaal we alle markeringen hebben, kunnen we gaatjes boren om onze schroeven te plaatsen. In een houten muur kan met nagels gewerkt worden en hoef je niet noodzakelijk te boren. Hang daarna je kaders op en geniet van het resultaat.

Wanneer je liever geen gaatjes maakt in je muur, kan je altijd gebruik maken van een ophangsysteem.

2 reacties op “Kaders professioneel ophangen in 6 stappen

  1. Pingback: 4 Originele manieren om foto's op te hangen

  2. Pingback: Kaders voor uw digitale fotoprints

Reacties zijn gesloten.